Hvad hvis man har en anden PT-uddannelse end EREPS L4?

Det har været et krav fra PT Danmark side, at man skulle have mindst en EREPS L4 personlig træner certificering for at kunne blive godkendt som RPT. Det har været en barriere for mange af dem med andre personlig træner uddannelser eller relevante formelle uddannelser, f.eks. cand.scient. Idræt, fysioterapeuter eller den erhvervsfaglige fitnessuddannelse. Det er en politik vi nu har besluttet at fravige.

Vi bakker fortsat op om EREPS frameworket, da det i vores optik er det største og bedste forsøg på at harmonisere kompetencer i EU. Men EREPS kommer også med sine begrænsninger. F.eks. er det træningshåndværksmæssige slet ikke beskrevet/formaliseret i selve beskrivelsen af, hvad en personlig træner skal kunne under EREPS. Det samme gælder det ernæringsfysiologisk og -pædagogiske. Det efterlader rum til at to forskellige personlige trænere, der begge har EREPS L4 personlig træner certifikater, men fra hver sin uddannelse, kan have praktiske kompetencer i trænings- og kostvejledning, der er helt forskellige.

På den baggrund har vi besluttet at det ikke er meningsfuldt at fravælge trænere uden EREPS L4 certifikat. Det betyder i praksis at medlemsudvalget kan lave betingede godkendelser af medlemmer, der ikke har EREPS personlig træner certifikatet. Vi tilskynder fortsat trænere til at have EREPS certifikatet, men det er ikke længere en ufravigelig betingelse. RPT-statussen rummer stadig en kvalitetssikring af andre aspekter af en træners virke, f.eks. at man har en samvittighedsfuld markedsføringspraksis, at man screener for forstyrret spisning inden vægttabsforløb osv., så det skal ikke forstås som en udvanding af det arbejde vi laver. 

PT Danmark arbejder fortsat på at få harmoniseret de danske EREPS-akkrediterede uddannelser og på at få mere træningsfagligt og ernæringsfagligt indhold ind i selve EREPS L4 definitionen, så de ovennævnte problemer kan reduceres i omfang. Vi har også arbejdet på at få lavet en “fast track” EREPS L4 personliger certificering, så trænere der har andre uddannelser, eller på anden vis har kompetencerne, kan få et certifikat uden at skulle gennem en fuld PT uddannelse. Desværre er dette arbejde blevet torpederet lidt af de økonomiske forhold i branchen efter corona.