Kvalitetssikring af trænere

PT Danmark har launchet. Det er startet med en masse larm om online coaches og det har tjent sit formål ved både at gøre opmærksom på nogle problemer der er omkring online coaching og at lave larm. Men det er vigtigt for os også at fortælle os hvad vores vision er for de kommende år. Derfor kommer der i den næste række blogposts noget forklaring om hvad det er vi vil og lidt om hvordan vi tror man kan gøre det. Det  første her handler om uddannelse.

Men allerførst noget helt essentielt. PT danmark er en forening. Det er altså en non-profit organisation og der skal ikke udbetales overskud til nogen. Forud for launch ligger der flere hundrede timers gratis arbejde fordelt på bestyrelsen og endda temmeligt store personlige udlæg. Vi er en gruppe ildsjæle der ville ønske at der havde været noget som PT Danmark da vi selv startede vores rejse ind i PT. PT Danmark er af et fællesskab for dem der vil være engagerede i at gøre PT bedre for alle.

Kvalitetssikring af uddannelse

Vi vil gerne have en kvalitetssikring af uddannelsesniveauet af personlige trænere. Derfor læner vi os op af det arbejde der allerede er lavet hos Europe Active (tidligere EHFA) i form a European Register for Exercise Professionals (EREPS). I arbejdet bag EREPS har man forsøgt at definere forskellige erhvervsfunktioner i fitnessbranchen, f.eks. Fitnessinstruktør eller personlig træner og har puttet dem ind dét der kaldes European Qualification framework, der siger noget om hvilket uddannelsesniveau en given erhvervsfunktion kræver. Her har man puttet personlig træner ind i niveau 4 (og fitness instruktør på niveau 3). Dét er ratificeret af EU, hvilket er grunden til at man kan søge voksenuddannelsesstøtte til personlig træner uddannelser der er EREPS akkrediteret.

De fleste danske PT-kursusudbydere er akkrediteret til at kunne udstede personlig træner EREPS L4 certifikater. Men alligevel er der stor forskel i hvad der lægges vægt på i de forskellige uddannelser og derfor kommer der trænere ud med vidt forskellige kompetencer og nogle uddannelser er simpelthen bedre end andre. En af årsagerne til at dét kan ske er at Europe Active ikke har haft ressourcer til at følge op på om kursusudbyderne overholder de ting, som de har lovet at undervise og certificere efter i deres akkreditering.

Det har vi indledt en dialog med Europe Active om og de kan genkende problemerne med EREPS og ser tiltag som PT Danmark som en mulig partner i arbejdet med at løse det. Dét er vi faktisk ret stolte af.

EREPS er det største og bedste forsøg på at harmonisere træner kompetencer og alle dets svagheder til trods, så læner vi os op ad dét, for der er ikke noget bedre. Derfor kommer vi på et tidspunkt til at kræve at alle Registrerede Personlige Trænere har et EREPS L4 personlig træner certifikat. Vi er med på at der findes mange trænere, der er kompetente nok, men autodidakte, eller har certifikater fra andre uddannelser, der ikke er EREPS akkrediteret. Til alle jer, kommer vi til at arrangere en eller flere EREPS L4 eksamener billigt (eller gratis hvis muligt), så vi kan få alle med på vognen. Det kan formentlig også være en lejlighed til at mødes, knække noget jern, dele røverhistorier og socialere over en øl eller to.

 

Offentlige uddannelsestilbud

Vi ser også gerne at der laves en mellemlang videregående uddannelse til personlig træner, eller at det oprettes som en form for specialisering på en eksisterende uddannelse. Men det er noget, der har væsentligt længere udsigter.

Der kommer flere posts, der handler om vores visioner og planer for at realisere dem.

Vi ses derude.

Anders Nedergaard, PhD (formand)